ללמוד גם מכישלונות
זה אחד הפוסטים הכי חשובים שכתבתי ושגם הכי נהניתי לכתוב. כל הזמן אני מעלה פה חסכונות והצלחות והשקעות ועמידה בתקציב וכו’ וכו’ – אבל מה עם כישלונות? לדעתי ניתן ללמוד מהם אפילו יותר מהצלחות.
עולם ההשקעות הוא עולם מורכב, ומלא ברגש. אתה יכול למצוא את עצמך שומע מחבר במה להשקיע והולך אחרי הזרם, גם אם אין לך מושג במה מדובר. או נדבק למניה ספציפית כי כבר ראית אותה בשיא מסוים שאתה מאמין שיגיע שוב.
6 טעויות שאסור לעשות בהשקעות
אני לא יועצת השקעות ולא אגיד לכם איזה מניה לקנות, אבל אגיד לכם מה לא לעשות, לפי תזת ההשקעות האישית והניסיון שלי בלבד:
1. לא להידבק למניה של חברה אחת באחוז גבוה מתיק ההשקעות שלכם. במיוחד אם אתם עובדים בחברה ומקבלים מניות שלה.
2. פיזור אגרסיבי! לפזר סוגי נכסים, נדלן, קרנות סל, מניות, אגחים, השקעות אלטרנטיביות, קריפטו, מה שמתחברים אליו. ובתוך כל סוג -לפזר סוגי מניות, סוגי קרנות וכו’. זה מוריד את הסיכון משמעותית, אבל גם את התשואה.
3. מיצוע השקעות (DCA)- היכולת להשקיע כל חודש סכום מסוים כך שגם אם השוק ירד, תוכלו לקנות בזול. ממוצע המחיר ששילמתם לאורך זמן הוא מה שמשנה לחישוב התשואה.
4. רוצים למכור? תמכרו לפי מה שתכננתם מראש ולא באופן רגעי או רגשי. שבו ותחליטו מראש מה התשואה שאתם מבקשים להגיע אליה, תהיו ריאלים ולא חמדנים או שמרנים מדי. ואל תשקיעו כסף שתצטרכו בקרוב.
5. תכנון! תעשו תכנית רב שנתית להשקעות שלוקחת בחשבון ס י כ ו נ י ם ואיך תגיבו לתרחישים שונים בשוק. וכך תגדילו את מרווח הביטחון שלכם אם משהו חריג קורה. קורונה, העלאות ריבית, מלחמה, לא חסר.
6. סבלנות – השקעה לטווח ארוך משתלמת. לא סתם ראיתם את הסנופי (SnP500) חביב הקהל עולה לאורך זמן בעשרות ואף מאות אחוזים. גם אם השוק ירד צריך להיות עמידים, ואם זה גורם לנו לא לישון בלילה לא בנינו נכון את התכנית, קחו צעד אחורה ותקנו את התכנית כי השינה שלכם חשובה יותר 🙂
אל תעשו את הטעות הזו!
אז איך איבדנו 700 אלף שקלים? עשינו את אחת אם לא כמה הטעויות הגדולות שכתוב מעלה, נדבקנו למניה ספציפית ו”התאהבנו” בה. אבל האם הרווחנו יותר לאורך זמן ארוך עקב הסיכון שלקחנו ברמה הכוללת בתיק – אין ספק!
שימו לב! זה לא סיפור שאמור להרחיק אתכם משוק ההון
אלא להפך, בתכנון מראש אפשר למזער משמעותית את הנזקים, והסיכוי להצליח? גדול, במיוחד שלומדים מטעויות (ועדיף של אחרים) 🙂