הזמן משחק לטובתכם: הסוד הפשוט שיכול להוסיף מיליונים לפנסיה שלכם
המושג “פנסיה” עשוי להישמע רחוק ומעורפל עבור צעירים בשנות ה-20 לחייהם. עם זאת, ההחלטה להתחיל לחסוך לפנסיה בגיל צעיר עשויה להשפיע באופן מכריע על איכות החיים בגיל הפרישה.
בעוד רבים מעדיפים להתמקד בצרכים ובחלומות של ההווה, ההבנה של כוחה של קרן הפנסיה והשפעת החיסכון המוקדם יכולה לשנות את תמונת העתיד בצורה משמעותית.
בואו נבין את משמעות זמן החיסכון הפנסיוני
שני חוסכים, שני סיפורים שונים כדי להמחיש את ההשפעה של חיסכון מוקדם, נתבונן בשני אנשים: יואב ודוד.
יואב החל להפקיד לקרן הפנסיה בגיל 25. ההכנסה החודשית שלו הייתה לאורך השנים 10,000 ₪ ללא שינוי עד גיל הפרישה, והוא הפריש מדי חודש 2,083 ₪ לקרן הפנסיה.
לעומתו, דוד התחיל לחסוך בגיל 40, כאשר השתכר 20,000 ₪ גם במקרה הזה השכר לא השתנה והפקיד 4,166 ₪ לחודש.
לכאורה, דוד נמצא בעמדה טובה יותר: הוא מרוויח יותר ומפקיד סכום גבוה פי שניים מיואב, אך הסיפור לא כל כך פשוט.
סכום ההפקדות הכולל של יואב עד גיל 67 עומד על 1,049,832 ₪.
חשוב להדגיש כי מדובר בסכום שנצבר ללא רווחים וללא הפחתת עלות הביטוחים ודמי הניהול בקרן הפנסיה.
דוד, שהתחיל להפקיד מאוחר יותר אך בסכום חודשי גבוה יותר, צבר בסך הכול 1,299,792 ₪ עד גיל 67, וגם כאן מדובר בסכום לפני רווחים ללא התחשבות בעלויות הביטוחים וללא דמי ניהול.
ריבית דריבית – הזמן הוא החבר הכי טוב שלכם בחיסכון לפנסיה
כשמסתכלים על המספרים האלו, עולה השאלה – מה קורה כאשר מתווספות התשואות של השנים?
ההשפעה האדירה של הזמן על חיסכון פנסיוני אחד העקרונות החשובים ביותר בכלכלה ובתכנון פיננסי הוא עקרון “הריבית דריבית”.
עיקרון זה מסביר מדוע הזמן הוא החבר הטוב ביותר של החוסכים לפנסיה.
כאשר הכסף מושקע לאורך שנים רבות, הוא לא רק צובר רווחים, אלא גם הרווחים עצמם ממשיכים לייצר רווחים חדשים. התוצאה היא צבירה מצטברת המגדילה את הקרן בצורה אקספוננציאלית.
נדגיש שלצורך ההשוואה קרן הפנסיה של שניהם מנוהלת באותה החברה ובאותם דמי הניהול. כאשר יואב מגיע לגיל 67, הכסף שצבר גדל לכדי 2,550,214 ₪, בזכות התשואה השנתית הממוצעת של 4.38%.
דוד, למרות שהפקיד סכומים גבוהים יותר במשך 27 שנים, מגיע לגיל הפרישה עם סכום של 2,073,430 ₪ בלבד גם במקרה הזה הנחת התשואה היא זהה.
מאות אלפי שקלים הבדל בקרן הפסניה – תפעלו בחכמה!
ההבדל המשמעותי הזה, שמסתכם במאות אלפי שקלים, נובע מכך שיואב נתן לכסף שלו יותר זמן לצבור רווחים.
קרן פנסיה זה לא רק כסף, יש פה מרכיב חשוב נוסף
מעבר לחיסכון: הביטוח הפנסיוני קרן הפנסיה אינה מתמקדת רק בחיסכון העתידי. היא כוללת גם כיסויים ביטוחיים חיוניים, המגנים על החוסך ועל משפחתו במקרים של אובדן כושר עבודה או פטירה.
אובדן כושר עבודה וביטוח שארים
הכיסוי לאובדן כושר עבודה מבטיח הכנסה גם אם החוסך אינו מסוגל לעבוד והגדלת החיסכון בקרן עצמה, ואילו הכיסוי למקרה מוות (שארים) מעניק תמיכה כלכלית חודשית למשפחה הנקבעת לפי שכר החוסך ערב פטירתו.
ככל שמתחילים לחסוך מוקדם יותר, נהנים מהכיסויים הביטוחיים הללו לאורך יותר שנים, מה שמעניק רשת ביטחון לאורך כל תקופת העבודה.
אל תחכו, תפעלו כבר היום
ההבדל בגישה: למה לא לחכות? חיסכון מוקדם לפנסיה משקף גישה פרואקטיבית לחיים ולעתיד הכלכלי. ההשקעה בגיל צעיר מאפשרת לחסוך סכומים קטנים יותר ועדיין ליהנות מרווחים גדולים יותר בעתיד.
השילוב בין זמן, תשואות וכיסוי ביטוחי יוצר מצב שבו החוסך הצעיר נהנה מיתרונות רבים לאורך כל הדרך.
עם זאת, המכשול המרכזי עבור רבים הוא פיתוי ההווה. הצורך בהשקעה בבית, במשפחה, בטיולים ובתחביבים הופך את החיסכון לפנסיה למשהו שפשוט נדחה לשנים מאוחרות יותר.
לסיכום
חשוב להבין שהחיסכון לפנסיה הוא כמו זריעת זרעים בגינה – ככל ששותלים מוקדם יותר, כך הפרחים יפרחו בעוצמה רבה יותר בשלב מאוחר יותר. סיכום: המשוואה ברורה: התחלה מוקדמת של חיסכון פנסיוני משמעה יותר כסף בגיל הפרישה, בזכות אפקט הריבית דריבית. בנוסף, קרן הפנסיה מספקת ביטחון כלכלי למשפחה ולחוסך דרך הכיסויים הביטוחיים. בעולם שבו היציבות הכלכלית אינה מובנת מאליה, קבלת החלטה להתחיל לחסוך בגיל צעיר היא הצעד הנכון והמשמעותי ביותר שניתן לעשות למען העתיד.