איך הכסף משפיע על איכות החיים שלנו?

המאמר ששווה לקרוא אם אתם רוצים גם עתיד כלכלי מסודר וגם חיים מאושרים, זוגיות טובה, סקס מספק וילדים (שגם הם) שיודעים להתנהל כלכלית נכון בריא.

כסף=אושר?

מחקרים רבים חקרו את השפעת הכסף על חיינו ומצאו שהניהול הנכון והבריא של הכסף – ולא ההכנסות שלנו לכשעצמן – מוביל לא רק לעתיד כלכלי מסודר ונטול דאגות כלכליות, אלא גם לכל הטוב הזה:

– רמות אושר גבוהות יותר שנובעות ממטרות מוגדרות בחיים.

– זוגיות מיטיבה שנובעת מהמטרות המשותפות ומהיעדר ריבים על נושאים פיננסים.

– מערכת יחסים מינית מספקת, שנובעת מהיעדר מתחים בין בני הזוג.

– ילדים שיודעים להתנהל עם כסף בעקבות ההשראה מהוריהם.

 

ניהול פיננסי תקין מוביל לחיים טובים ומאושרים יותר

אתם בוודאי רואים מסביבכם אנשים שיש להם פחות דאגות כלכליות. זה לא כי הם מכניסים המון כסף לחשבון הבנק, אלא כי הם יודעים לשים כסף בצד לרגעים פחות טובים ולחסוך ולהשקיע למטרות שלהם.

מתוך עדויות של לקוחות: “הליווי הפיננסי העניק לנו לא רק ידע פיננסי אלא חזון. וזה מהפך עבורנו, מהסוג משנה החיים. פתאום להצליח לחלום על יעדים שלא העזנו למלמל לפני השינה והנה הם קורמים עור וגידים. התהליך הפך אותנו לאנשים עם חלומות אבל גם עם דרכי ביצוע למימוש החלומות. וזה ביג דיל.”

מחקרים מקשרים לא רק בין אופן ניהול כספי משק הבית לאיכות היחסים בין בני הזוג (נשואים או לא), אלא גם את אופן ניהול הכסף לשביעות הרצון הכללית מהחיים ולרווחה הרגשית של כל אחד מבני הזוג.

בנוסף, מחקרים גם מצביעים על כך ששביעות רצון כללית מהחיים מושפעת בעיקר מדרכי ההתמודדות עם השגרה הפיננסית היומיומית – הכנסות, הוצאות – וגם מהתנהגויות של חיסכון והשקעה, מה שיוביל אותנו להגשמת המטרות והחלומות שלנו.

 

רוצים זוגיות טובה? נהלו את הכסף שלכם נכון

מחקרים בדקו את הקשר בין כסף לזוגיות והגיעו למסקנה החד משמעית שאי הסכמה בענייני כסף היא מקור לסכסוך עבור זוגות שתורם לחוסר שביעות רצון ביחסים ולגירושין. זה עובד גם לכיוון השני –  ניהול כלכלי נכון קשור באופן חיובי (ומובהק סטטיסטית!) לאושר בנישואים וביחסים משותפים, דרך הפחתת הלחץ הכלכלי של בני הזוג.

מתוך עדויות של לקוחות: “הגענו לתהליך הליווי כדי לדעת להפיק מהכסף שלנו יותריצאנו מתהליך הליווי, בין היתר, עם הסכמות זוגיות, מה שהכניס שקט לחיינו. כיום יש לנו משמעותית פחות חילוקי דעות וויכוחים על מה עושים עם הכסף.”

אנחנו יכולים גם להעיד על עצמנו וגם על זוגות אחרים מסביבנו – אנשים בקושי מסתדרים עם עצמם כשזה מגיע לכסף. מאחר ולרוב, אנשים מתאהבים, נכנסים לקשר זוגי ומתחתנים ללא שום תיאום ציפיות פיננסי, זה לא מפליא שהם גם לא מסתדרים פיננסית.

 

הנה שאלה מעניינת: מה בא קודם – כסף טוב או סקס טוב?

התשובה פשוטה, תמשיכו לקרוא.

מחקרים מראים שניהול תקין של הכסף משפר מגוון תחומים בחיינו – כמו זוגיות בכלל ובתוך הזוגיות, גם באופן ספציפי סקס. המחקר: מה בא קודם, הכסף או הסקס? (Saxey, 2022), מצביע על ניהול פיננסי כמשמעותי ומשפיע על הגברת הסיפוק הזוגי, ולאחר מכן המיני, לאורך זמן.

אגב, גם הצד השני נכון: מתח פיננסי מוריד את הסיפוק המיני גם אצל זוגות טריים וגם אצל זוגות מבוססים יותר.

באופן ספציפי, מחקרים מראים שהלחץ הכלכלי של נשים הוא זה שגורם לחוסר הסיפוק המיני בקרב שני בני הזוג.

האם אתם יכולים לדמיין את הסיטואציה שבה באמצע האקט – אם בכלל מגיעים אליו – המחשבות נודדות לתשלומים שעומדים להגיע? לשיחה עם הבנק? לטיול לחו”ל שעדיין לא ברור איך נשלם עליו? צחוק, צחוק, אבל מוכח מדעית.

במחקר אחר של אותו הכותב שהזכרתי לפני כמה פסקאות, במאמר הנקרא: “התקציב וחדר השינה”(Saxey, 2021) , הוא מסיים עם המסקנה שתמריץ לניהול נכון של הכסף הוא הפרס המגיע בצורת מערכת יחסים מינית מספקת יותר.

ומשהו נוסף שחשוב לדעת לגבי העברה בין-דורית של התנהלות פיננסית:

לא רק את עצמנו אנחנו דופקים, אלא גם את הדור הבא!

מתוך עדויות של לקוחות: “תהליך הליווי עזר לנו להגדיר מטרות גם בהקשר לאופן גידול הילדים. התחלנו לבשל בבית והילדים הורגלו לקחת חלק. הילד הגדול מסיים את השנה האחרונה בתיכון וסוף סוף אנחנו מרגישים שהוא קצת יותר מוכן לחיים – גם למד להוציא פחות על אוכל וגם למד לבשל לעצמו.”

מחקרים רבים מראים שרווחה כלכלית – כלומר שביעות הרצון הכללית של אדם ממצבו הכלכלי הנוכחי, מה שמונע חרדה ותסמיני דיכאון ומעלה את שביעות הרצון מהחיים – לא מתחילה בידע פיננסי שהושג בבגרות, אלא בהתנסות עם כסף שקיבלנו בילדות בבית, ספציפית, דרך ההתבוננות באופן הטיפול בכסף של ההורים.

באופן אישי, כחלק מפועלי באקדמיה (בחתירה לפרופסורה בעתיד) חקרתי את הנושא הזה, והתוצאות מראות באופן מאד ברור ומובהק סטטיסטית שילדים מושפעים בעיקר מאיך שהם תופסים את האופן שבו ההורים שלהם מנהלים את הכסף.

אם אתם רוצים לחוות יותר את המשפחה, את הזוגיות ואת החיים שרציתם לעצמכם, כדי לא לדאוג, כי כשדואגים אנחנו פחות נוכחים, כדי להיות פנויים ולחוות יותר (לבילויים, לזוגיות, לטיולים עם המשפחה), זה הזמן להתחיל לנהל את הכסף שלכם.

הצטרפו לניוזלטר

כדאי לקרוא

דנה מירטנבאום וירין שגב עוד מומלצות FINCAT

דנה וירין

עריכת דין

הורות משותפת – מה זה? ומה חשוב לדעת?

הורות משותפת מאפשרת להביא ילד במשותף עם הסכם שמסדיר מראש את כל ההיבטים המשפטיים, הכלכליים וההוריים. מדריך מעשי שמסביר איך זה עובד ומתי כדאי להתחיל בתהליך.

יולי 2, 2025

·

4 דקות קריאה

אורלי רובין תכנון פיננסי FINCAT פינקט

אורלי

תכנון פיננסי

האם לוותר על האזרחות האמריקאית?

אזרחים אמריקאים בישראל? הכירו את חוקי הדיווח, ה-PFIC והדרכים להשקיע בלי להסתבך עם המיסוי האמריקאי. מדריך ברור לשמירה על הכסף והאזרחות.

יוני 29, 2025

·

4 דקות קריאה

אורלי רובין תכנון פיננסי FINCAT פינקט

אורלי

תכנון פיננסי

איך להכפיל את ההון דרך השקעת נדל”ן בישראל?

השקעת נדל”ן חכמה יכולה להכפיל את ההון תוך שנים ספורות – עם הטבות מס, הגנה מאינפלציה ומינוף משכנתה נכון. דירה ראשונה היא לא רק קורת גג – היא גם הזדמנות אמיתית לבנות הון, לשמור על ערך הכסף ולהתחיל הכנסה פאסיבית. גלה איך לשלב עיתוי, מיקום ותנאי שוק כדי למקסם תשואה ולקנות נכס במחיר הנכון.

יוני 20, 2025

·

4 דקות קריאה

גילי קרנות עזריה חתול פיננסי

גילי

עריכת דין

שלוש הטעויות הקריטיות שגם אתם (כן, כן, אתם) עושים כשזה קשור לנדל”ן

חשיבות עריכת צוואה כאשר משקיעים בנדל”ן, האם ומתי צריך לערוך צוואה?

אפריל 21, 2025

·

4 דקות קריאה