הגישה החדשה להתנהלות כלכלית נכונה
גישה מסורתית לניהול כלכלי מתמקדת בהיבטים טכניים, תוך התעלמות מההיבט הרגשי. גישה זו מתקשה להתמודד עם רגשות כמו פחד, חרדה, אשמה, צורך באישור ועוד, אשר משפיעים באופן משמעותי על התנהגותנו הפיננסית.
כיצד משפיעים רגשות והרגלים על ההחלטות הפיננסיות ומדוע הם מנתקים אותנו מהמציאות הכלכלית (הכנסות, מטרות והוצאות)? תופעה זו נוכחת במיוחד כשאנחנו בהלך רוח של בלבול, חשש, מחסור או צורך בפיצוי לעצמנו או ליקרים לנו.
למה חשוב להתנהל כלכלית נכונה?
כולנו מודעים לחשיבות ניהול כלכלי נכון. אנו קובעים מטרות, מתכננים תקציב ועוקבים אחר ההוצאות. אך לעיתים קרובות, רגשות והרגלים בלתי מודעים משפיעים על ההחלטות שלנו, מובילים אותנו לסטות מהתוכנית ואף לפגוע בעתידנו הכלכלי.
כיצד נוודא שלטובת השגת מטרות, בעת שאנו מתכננים את השימוש בכסף, ניקח בחשבון גם צרכים חברתיים ואנושיים כדי שהתכנון הכלכלי אכן יצא לפועל?
למרבית קוראי הכתבה הזו לא חוזר התשלום על משכנתא או שכר דירה והם לא מגיעים למצב של ניתוק החשמל. לכולנו יש מנגנון פנימי פעיל ונוכח שמזהה סכנה, ומפעיל אותנו במטרה למנוע את הנזקים הצפויים מפיגור בתשלום המשכנתא או חשבון החשמל. המנגנון הזה מייצר התנהגות כלכלית רלוונטית ומציאותית גם אצל מי שנמנעים מתכנון ובקרה שגרתיים של ההוצאות. עם זאת, לפעמים תחושת הסכנה מתעמעמת לנוכח צורך רגשי ואנו משחררים את הבקרה ואת תשומת הלב.
חלומות לחוד ומציאות לחוד – האמנם?
כשהמציאות איננה תומכת במתן מענה לצרכים הרגשיים שלי*, אני מייצרת לעצמי תמונת עולם שמאפשרת לי להתעלם מהפער בין הבחירה המיידית שלי לבין המטרות ארוכות הטווח שלי. כמו ילדה קטנה (או גדולה…) שמייפה את המציאות כדי לא לקבל נזיפה, גינוי או עונש משום שהצורך להשתייך ולהיות אהובה עולה על חשיבות אמירת האמת. כך אומר לעצמי “מגיע לי” או “הכל כל כך יקר, ממילא אי אפשר לחסוך” בשעה שמשפטים אלה מתירים לי לנהוג באופן שסותר את מידת העירנות הנדרשת משימוש במשאב החשוב הזה – כסף.
תשומת לב ומודעות למציאות הכלכלית ולמטרות פיננסיות שנוסחו בשעה של בהירות מחשבתית ויציבות רגשית, יכולה להפחית את הפעמים והתדירות בהן ניתן מענה מיידי לצרכים ולרגשות.
*במודל של תקשורת מקרבת מציינים כי כל התנהגות נועדה למלא צורך. למשל: הצורך להיות אהוב/ה, להרגיש רצוי/ה, שייך/ת, הצורך לחוש בטחון ושאני מוגנ/ת. כל אלה הם צרכים אנושיים משותפים לבני האדם.