איזו התרגשות – אני אזרחית אמריקאית
לפני שלושים וחמש שנים קיבלתי בהתרגשות ובשמחה את האזרחות האמריקאית שלי. אני זוכרת היטב את הטקס ואת התחושה שאני אוחזת בסמל סטטוס ומעכשיו אני אזרחית של המעצמה הגדולה בעולם. באותן שנים, למיטב זיכרוני, בעלי אזרחות יכלו להשקיע במה שרצו. בשלב מסוים נחקקו שינויים שחייבו אותי ללמוד לעומק ולהבין כיצד משקיעים נכון תחת ההגבלות. במאמר זה אשתף אתכם במורכבות הקיימת וכיצד נכון להתמודד איתה, מבלי לוותר על האזרחות או על הכסף.
החוקים וההשלכות של אזרחות אמריקאית
בשנת 2010 עבר בארצות הברית החוק לאכיפת מיסים בחשבונות זרים (FATCA) שנועד לשפר את אכיפת תשלום המיסים בקרב אזרחים שמנהלים חשבונות פיננסיים מחוץ לארצות הברית. בין ישראל לארצות הברית נחתמה אמנה בנושא חילופי מידע בין המדינות, שמחייבת מוסדות פיננסים זרים, לדווח לרשות המיסים האמריקאית על חשבונות ששייכים לאזרחי ארצות הברית. החוק נכנס לתוקף בשנת 2013 ומאותו הרגע, בכל מעמד של פתיחת חשבון בנק, קרן השתלמות או קרן פנסיה, אזרחים אמריקאים נדרשים להכריז על אזרחות ולמלא טפסים שמצהירים על כך.
חובות אזרחים אמריקאים
החובה המרכזית של כל אזרח אמריקאי או בעל גרין קארד היא לדווח למשרד האוצר האמריקאי על חשבונות פיננסים זרים אשר סכומם המצטבר עולה על 10,000 דולרים בסוף שנת המס או בנקודה כלשהי בשנת המס. זה כולל: פנסיה, קרן השתלמות, יתרת עובר ושב, וכל חשבון חיסכון שסך הכספים שבו עולה על 10,000 דולר. הטופס שבעזרתו מדווחים נקרא FBAR.
אל תהיו עבריינים!
מי שאינו מדווח וחושב שלא ישימו לב אליו ולא יקרה דבר, כדאי שיחשוב שוב. מדובר בעבירה פלילית, ובשל חובת הדיווח בין המוסדות בארץ לרשויות המס בארצות הברית, יש בידי רשות המיסים האמריקאית מידע רב אודות חשבונות של אזרחים אמריקאים בישראל.
שימו לב ל PFIC – מה זה?
בשנת 2019, נכנסה מגבלה נוספת, כשהחלו לסמן חברות שממוקמות מחוץ לארצות הברית ומרבית הכנסותיהן פסיביות (דיבידנד, רווחי הון, ריביות, הפרשי מטבע חוץ, תמלוגים ועוד, כ־Passive Foreign Investment Company PFIC. המשמעות היא שישראלים בעלי אזרחות אמריקאית ומחזיקי גרין קארד, יכולים להשקיע בקרנות פופולריות כמו: קרן פנסיה, קרן כספית, קופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון, קרן REIT וקרנות שמחקות את מדד מניות ארצות הברית שהופקו
בישראל – מבלי לדעת שזו השקעה שנחשבת PFIC, כלומר היא מחייבת דיווח לרשות המס האמריקאית וחושפת אותם לנטלי מס כבדים.

IRS FATCA (1) משקיעים ישראלים אמריקאים חתול פיננסי FINCAT
מה עושים? מתייעצים עם מי שמבין
אחת מלקוחותיי הגיעה אליי לתהליך תכנון פיננסי, לקראת יציאה לפנסיה. היא החזיקה כמה מיליונים בפוליסת חיסכון, מוצר שיכול לחשוף אזרחים אמריקאים למס דרקוני בגובה של 47 אחוז. אותה לקוחה סיימה כבר את שנות ההשתכרות שלה והבינה לפתע שכחצי מחסכונותיה יגיעו למס ההכנסה האמריקאי בגלל חוסר בקיאות בחוק ובהשלכותיו. בפנים מהולות בכאב והפתעה היא אמרה לי, “למה לא אמרו לי?”; המסקנה שלי מהסיפור שלה היא אחת: חשוב להתייעץ עם מי שבקיא.
מה הפתרון לאמריקאים?
כאזרחית אמריקאית חיפשתי פתרונות טובים לעצמי ולבני משפחתי. את הידע שצברתי, כתבתי ושיתפתי ברשתות. בעקבות הפרסום, הגיעו אליי עוד ועוד אזרחים אמריקאים וכיום כ־30 אחוז מלקוחותיי הם ישראלים אמריקאים. כדי להימנע מעוגמת נפש שהלקוחה שלי חוותה, כדאי לבחור מראש יועץ שבקיא במורכבות ויודע לבחון לאורה את ההתנהלות בחשבונות הבנק, בהשקעות, בדוחות, במיסוי וכן הלאה.
סיפור מקרה
אלינה ודן הגיעו אלי כחודש לאחר החתונה, לתהליך תכנון פיננסי לטווח הקצר, הבינוני והארוך. דן אזרח אמריקאי, והם ביקשו שאסייע להם לנווט את דרכם בנושא. בפגישה הראשונה סיפרו שחסכו סכום יפה, אך עד היום נמנעו מלקבל החלטות או לבצע פעולות, בעיקר מחוסר ידע או חשש, והכסף ישב בחשבונות העו”ש שלהם.
זהירות מפוליסת החיסכון!
לדן הייתה פוליסת חיסכון פיננסית באחד מגופי הגמל והפנסיה, אך הוא נמנע מלהתייחס להיותו אמריקאי. גם אבא שלו לא מדווח ושום דבר לא קרה. בנוסף שקלו מה
לעשות עם סכום מכובד שקיבלו בחתונה כמתנה, והתלבטו האם לפתוח חשבון בנק משותף (אינו מומלץ במקרה שלהם), להשקיע בקופות גמל להשקעה על שמה כדי להימנע מדיווחים אמריקאים (אינו מומלץ ונושא מורכבויות) או לקנות בית עם הסכום שנצבר.
דיוק ההשקעות של אמריקאים
בתהליך הגדרנו מטרות, בנינו תקציב ולמדנו להתנהל נכון עם המורכבות האמריקאית. בעזרת רואת חשבון אמריקאית הסדרנו את הדיווחים לארצות הברית גם על שנים קודמות (נקרא גילוי מרצון). ועם תכנון ואופטימיזציה פיננסית, הם למדו לפעול בחוכמה וליהנות מכל העולמות. בזכות התהליך, ההתנהלות שלהם הפכה מפסיבית לאקטיבית, הכסף שלהם הושקע בהתאם למטרות שהציבו, והם קיבלו כלים לנהל נכון את כספם ואת הביטחון ליישם זאת.
אז האם לוותר על האזרחות האמריקאית?
אין צורך לוותר על האזרחות או על הכספים וההשקעות שלכם, כן חשוב מאוד להיעזר באנשי מקצוע שבקיאים בתחום, מתמודדים עימו בעצמם ומובילים אחרים – כי במקרה הזה, על טעויות בהחלט משלמים.